7.4.2020

Motivacijsko pismo

Živjo!

Namesto treninga bi danes s tabo raje delil nekaj misli, ki nam lahko v teh dneh izolacije dajo malo motivacije in spodbude.

Ti časi znajo biti za mnoge zelo frustrirajoči. Mnoge skrbi kaj bo to prineslo, kdaj se bo končalo, kaj lahko in česa ne smemo početi. Ne moremo se družiti, ne moremo skupaj vaditi. Mnoge je tudi strah ali so negotovi. Še posebej tisti, ki morda živijo sami, ali pa tisti, ki ne smejo v službo.

Omejena svoboda gibanja lahko vodi do občutka zaskrbljenosti in nemoči. Pomanjkanje socializacije in druženja pa lahko vodi do zmanjšane želje po komunikaciji z drugimi in s tem še večjega zapiranja vase.

A namesto negativnih misli raje poglej prednosti. Zamisli kako lahko pomagaš. Kaj lahko narediš. Morda ti pride na misel kakšen prijatelj ali znanec, morda sorodnik. Morda bo dovolj, če boš le pomislil/a nanj in mu poslal/a dobre misli in pozitivno energijo.

Morda kakšen starejši sosed potrebuje pomoč? Ponudi mu jo. Ali pa ga samo prijazno pozdravi in mu/ji daj vedeti, da v tem ni sam/a.

Katerega sorodnika nisi že dolgo slišal/a? Morda starše ali celo stare starše, če jih še imaš? Morda bratranca ali celo brata, sestro? Pokliči ga in mu povej, da ga/jo pogrešaš in ti manjka.

Morda se spomniš na kakšnega prijatelja ali morda sošolca s katerim se že dolgo nisi videl/a ali slišal/a. Pokliči ga ali ga najdi na socialnih omrežjih in ga povprašaj kaj počne, kako je, kje se nahaja. Spomni ga/jo na kakšno skupno dogodivščino. Povej mu, da komaj čakaš, da se znava srečata in spet skupaj nasmejeta.

Kaj pa tvoj šef ali sodelavec ali zaposleni, če ji imaš. Kdaj si se slišal/a ali ga/jo videl/a nazadnje? Pokliči ga in mu daj malo spodbude. Povej mu, da bo vse ok in se bo to slej kot prej moralo končati. Povej mu, da ceniš njegovo delo v podjetju. To bo zagotovo izboljšalo vajin odnos, ko bo spet vse po starem.

Pozabi na morebitne zamere ali nesoglasja, s komerkoli si jih morda imel/a. Sedaj ni čas za to, časi so že itak težki. Sedaj je čas za optimizem in pozitiven duh.

Pa tvoj Sensei? Že dolgo se niste videli. Kontaktiraj ga in mu povej, da pogrešaš treninge, atmosfero in družbo v Dojo-ju. Karkoli pač misliš, da bi bilo prav. Spomni se na prijetne trenutke v Dojo-ju ali seminarjih. Tega trenutno nimamo. Spomni se na ostale učence in koga pokliči. Ohranjaj stike, slej kot prej boste spet skupaj.

Kaj pa ti sam/a? Kaj narediš zase v teh časih? Morda je dobro, da v roke vzameš knjigo, ki te že lep čas čaka na polici. Ali pa znova prebereš naš Densho ali stara glasila. Take stvari vedno preberemo z drugačnimi očmi, ne glede na to kolikokrat jih beremo.

Najbrž se bo porodila tudi kakšna misel, ideja, razmišljanje, ki bi ga veljalo spraviti na papir. V tem času vsi zelo veliko razmišljamo. Morda še preveč. Zapisuj o čem razmišljaš in morda bo iz tega nastal odličen članek za enega od naslednjih izdaj našega Ninpo Buyu-ta.

Morda lahko dokončaš nekaj, kar si začel/a že pred leti, pa sedaj to stoji tam v nekem kotu. Kaj pa, če bi poskusil/a nekaj kar nisi počel/a še nikoli? Meditacija? Se lotil/a vrtička za hišo? Ali kuhanja? Spet prijel/a v roke svoj glasbeni inštrument.

Trening je že tako in tako neka naša stalnica. Vsaj morala bi biti. Če se sedaj ne moreš organizirati, se boš kasneje še težje. Odloči se. In se nato tega drži. Vztrajnost, doslednost in samodisciplina so ključne lastnosti Shinobi bojevnikov.

Vsi vemo, da telesna aktivnost, kakršnakoli, izboljšuje naše razpoloženje in počutje.

K sreči nam današnja tehnologija nudi raznorazne možnosti povezav. S tem pa tudi skupinska srečanja in vadbe. Skupaj smo lahko tudi, če dejansko nismo skupaj. Izkoristimo to in se virtualno družimo … in trenirajmo! Ni dobro, 'da padeš ven'. Če boš, se boš težko spravil/a nazaj enkrat, ko bo tega konec. Zato ohrani stik. Z vadbo, z veščino, s Sensei-em, s 'soborci'.

Ne išči razlogov kao doma nimaš prostora, časa itd. Vse kar potrebuješ je dobra volja in iznajdljivost. Poišči svoj kotiček na balkonu, verandi, v kleti, na stranišču. Ja, tudi Kaiten-e lahko delaš. Če ne drugje, ob ali na postelji. Znajdi se.

Ne misli si, da te bodo drugi gledali postrani. Ne, občudovali bodo tvojo voljo in te podpirali. In se morda še sami pridružili. Če boš naredil/a nekaj zase ti ne bo nikoli žal. Žal pa ti bo, če boš konec dneva spoznal/a, kako si dan zabil/a na kavču, brez nekega rezultata. Pomisli.

Pomisli kaj vse že znaš. Kaj vse si že dosegel/a, se naučil/a. Koliko novih ljudi si zaradi treninga spoznal/a in kod vse si zaradi treninga že bil/a.

Z mano si lahko tudi na treningu v živo, vsak ponedeljek in četrtek. Če ga zamudiš, se lahko treningu pridružiš kasneje saj se posnetek (ki je sicer odprt samo za prijavljene) na mojem FB zidu nahaja še cel teden.

Zakaj to počnem? Ker mi je mar zate in ker mi je mar za vse ostale, ki si treninga želijo pa so se znašli v enaki situaciji kot jaz in ti. Ker vem, da s tem delam nekaj dobrega in to me navdaja z zadovoljstvom. Tudi, če ta moj trud in čas pomagata samo enemu, bom vesel. Ker vem, da je to dobro.

To sem napisal, ker vam želim prenesti pozitiven duh in ker si želim, da bi, tako kot na treningu, skupaj naredili nekaj dobrega zase, za druge, za cel planet.

Nasmejmo se vsi skupaj in se združimo v mislih, ker vemo, da bo tega enkrat konec. Takrat bo sicer drugače, a se bomo počutili dobro, ker se nismo predali ležernosti, lenobi in pesimizmu. Počutili se bomo dobro, ker smo vztrajali. Počutili se bomo dobro, ker smo.
NIN 忍

Tvoj v vadbi,
Andrej Jasenc Anryū
アンドレイ・ヤセンツ・安龍